News

Library HUB у Відрадному: як бібліотека об’єднала три покоління

Коли у прифронтових областях вдається створити щось для цивільних людей і повноцінного мирного життя, це можна вважати неабияким досягненням. Тим більше, коли новинка стосується дітей та освіти – адже йдеться про наше майбутнє.

Сучасний осередок доступу до інформації, а водночас і медіацентр, і бібліотека, і територія для спілкування, просвітницьких та культурних заходів мешканців громади – усе це тепер є у Відраднівській гімназії Широківської ОТГ Запорізької області. Завдяки участі у проєкті «Відновлення та безперервність освітнього процесу в громадах, які постраждали від окупації та бойових дій» та донорам на базі гімназійної бібліотеки облаштували Library HUB.

vidrad4 1140

Для чого гімназії HUB?

Як говорили місцеві мешканці, «школа сьогодні - єдине місце для спілкування в селищі». Педколектив постійно організовував заходи, які б об’єднували різні вікові категорії мешканців. При цьому навчання в гімназії вже тривалий час відбувалося дистанційно. Тож було чимало випадків, коли цілі родини переїжджали у більш безпечні регіони для того, щоб діти відвідували школу та могли навчатися хоча б у змішаному форматі, разом з однолітками.

Тому у думках педагогічного колективу давно крутилась ідея проєкту, який би допоміг об’єднати намагання і забезпечити безперервність шкільної та позашкільної освіти, і створити безпечні та сучасні умови для співпраці трьох поколінь місцевих мешканців (бабусь-дідусів, батьків і онуків).

Саме у місцевій школі вже багато років відбувалися зустрічі учасників університету третього віку. Тим часом у селищі триває ремонт будівлі Центру дозвілля, в якому проводилося чимало регулярних заходів, включно із роботою гуртків для малечі та дорослих. Тож питання відповідного спільного простору для проведення таких заходів було мегаактуальним.

Серйозні корективи у життя внесла і повномасштабна війна з рф. Відрадне прийняло понад 500 внутрішньо переміщених осіб (ВПО). І це були переважно жінки з дітьми, яким треба було знайти новий дім для родини. Чимало з них замешкали у МКП (місце колективного проживання для тих, хто потребує тимчасового прихистку), облаштованому в закладі освіти. 12 дітей з родин ВПО навчаються в гімназії та дошкільному закладі при ній.

При цьому чимало літніх людей, які мешкають у селищі, приходили до шкільної бібліотеки за допомогою: просили зробити ксерокопію документів чи роздрукувати квитанцію за компослуги, або й шукали поради щодо користування ґаджетом.

На тлі усіх цих обставин зниження інтересу дітей до відвідування бібліотеки та читання книг не виглядало аж такою великою проблемою. Однак воно насправді мало глибше коріння – це  відсутність у книгозбірні сучасної української художньої літератури, посібників та підручників, а також брак доступу до сучасних електронних бібліотек, відсутність стабільного швидкісного інтернет-зв’язку, застаріле обладнання.

У цих умовах новий проєкт із перевіреним партнером – Центром освітніх ініціатив став справжнім порятунком для Відрадного.

Мрії здійснюються

Бібліотекарка Анастасія Бумай донедавна переймалася тим, що для найменших школярів у її «господарстві» дуже бракувало сучасних засобів візуалізації. «Якби у бібліотеку можна було поставити хоч маленький телевізор, не говорячи вже про інтерактивну дошку – бо це майже нездійсненна мрія… Тоді прийшли б до бібліотеки учні молодшої школи – а я б їм показала або мультик на тему казки, або відеоролик про нашу Україну на великому екрані. І це було б для них яскраво та цікаво», - неодноразово говорила бібліотекарка директорці гімназії.

Виховательки Яна Нерезова та Світлана Шарабуряк, готуючи випускників садочка до першого класу, мріяли, що колись у бібліотеці замість 17 тис. радянських книжок обов’язково будуть сучасні та цікаві українські книги для малечі. А заступниця директорки закладу освіти Людмила Павленко, подумки підраховуючи всі видатки на ремонт, облаштування сховища, закупівлю книжок та створення умов для безперервного навчання школярів, скрушно хитала головою: «Це неможливо, бо потребує шалених для сільської школи коштів».

І тут з’явився проєкт «Відновлення та безперервність освітнього процесу…». Найактивніші «мрійники» розподілили напрямки роботи і взялися, хто – писати проєктну заявку, хто – шукати омріяний інвентар, книги, посібники тощо.

Окремим питанням став внесок громади в облаштування майбутнього Library HUB. Виділити кошти на косметичний ремонт вирішили після презентації заявки та ґрунтовного обговорення з головою громади і профільною заступницею.

«Депутати не можуть не проголосувати за виділення коштів, тому що цей проєкт підвищить якість навчання, завдяки чому багато дітей із родин у складних життєвих обставинах зможуть навчатися та розвиватися», - переконувала депутатка сільради Лариса Суткова, яка підтримала проєкт гімназії.

Врешті восени 2023 року проєкт втілили в життя. Були закуплені: кондиціонер, багатофункційний пристрій Epson, інтерактивна дошка, стелажі для книг, диванчики та художня література. А працівники школи підготували два приміщення та зробили там косметичний ремонт. У підсумку на базі бібліотеки Відраднівської гімназії постав сучасний інтелектуальний простір Library HUB.

Змінилась не лише бібліотека

Адміністрація гімназії погодила списання застарілої літератури – підручників та надбань авторів з часів «розвинутого соціалізму». Звільнене таким чином місце заповнюється сучасними книжками, які охоче беруть на абонемент для читання і діти, і дорослі.

«У листопаді-грудні 2023 року ми побачили конкурс від Goethe-Institut, взяли участь разом із дітьми та отримали цілу валізу книжок, які вже також розібрали читачі», - зазначає бібліотекарка Анастасія Бумай.

Також новий простір використовується для надання освітніх послуг, місцеві майстрині тут проводять майстеркласи, люди навчаються на різноманітних тренінгах, а діти проводять своє дозвілля. Мами і бабусі стали постійними учасницями роботи шкільних гуртків з вивчення народної творчості та традицій, ужиткового мистецтва.

Інтерактивну панель активно використовують, зокрема, для навчання з географії для учнів 5-9 класів – таким чином учні та учениці засвоюють матеріал у різноманітному візуальному форматі. Це також допомагає школярам із тих родин, в яких декілька дітей (і вдома їм може не вистачати ґаджетів чи місця для навчання).

Загалом, діти у Library HUB покращують психологічне самопочуття, налагоджують спілкування, знайомляться із новинками літератури.

Дорослі місцеві мешканці збираються в Library HUB, щоб допомогти один одному покращити ментальне та психічне здоров’я, тут відбувається обмін думками, навичками, знаннями. Створюються спільноти за інтересами, так звані «групи самодопомоги».

У рамках проєкту «Відновлення та безперервність освітнього процесу…» команда Широківської ОТГ (на території якої знаходиться Відраднівська гімназія) пройшла і різноманітні навчання. Педагоги розвинули навички формувального оцінювання, що дозволило зробити цікавішим освітній процес. Її учасники також дізналися, як побудувати ефективну співпрацю між членами місцевої громади, закладом освіти і владою. А методистка відділу освіти громади Наталія Журавель після повернення зі Львова запровадила окреме навчання із написання проєктних грантових заявок.

Шкільна команда настільки повірила в свої сили та реалізацію своїх мрій, що взяла участь в іншому грантовому конкурсі – на створення Молодіжного простору, і отримала там додаткове грантове фінансування.

«Після навчання спільної команди громади та школи у Львові хочу відзначити покращення комунікації між представниками освіти та громади. Багатьом став зрозумілий зв’язок між необхідними витратами та перспективами розвитку учнів і учениць», - зазначала тодішня директорка Відраднівської гімназії Людмила Носенко.

Вона каже, що місцева влада тепер також охочіше готова йти назустріч мріям і побажанням педагогів. Наприклад, як сказала заступниця голови громади Ольга Ставицька: «Ви кажіть про свої потреби: будемо шукати різні можливості і обов’язково реалізуємо ваші освітянські мрії». І це не може не надихати.

Проєкт «Відновлення та безперервність освітнього процесу в громадах, які постраждали від окупації та бойових дій» реалізується БО «Центр освітніх ініціатив» за підтримки ІСАР Єднання у межах проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства», що реалізується у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень та Центром демократії та верховенства права завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку.

vidrad5 1140

vidrad6 1140

vidrad7 1140

vidrad8 1140

зустрічі учасників університету третього віку

vidrad3 1140

More news...

logo 2 en

© 2024 Center for educational initiatives