News

Освітній хаб «Синергія»: драйвова команда, чіткі цілі, віра у себе

Коли є хороша ідея, енергійна команда і бажання поліпшити життя собі і землякам, мета обов’язково буде досягнута. А паралельно можна ще й розв’язати низку супутніх проблем, отримати нові знання та навички, а ще – повернути людям бажання жити і віру у майбутнє! Ось таким чином і з’явився у містечку Мерефа на Харківщині освітній хаб «Синергія».

У регіоні третій рік тривають бойові дії, а обласний центр, до якого лише 25 км, регулярно обстрілюють ракетами і атакують безпілотниками. Прилітає і в інші населені пункти. Зокрема, на території Мереф’янської ОТГ було знищено міський будинок культури (270 дітей і 40 дорослих там займалися у 12 гуртках і секціях) та сильно пошкоджено клуб на околиці громади в с.Яковлівка (понад 60 мешканців, з яких 48 дітей втратили можливість займатися тут).

Через повномасштабне вторгнення рашистів 9 закладів середньої освіти у громаді довелося перевести на навчання з використанням дистанційних технологій. А це, на жаль, позначилося і на якості освіти, і на навичках соціалізації учнів та учениць, і загалом на психологічному стані учасників освітнього процесу. Водночас майже на половину скоротилася відвідуваність гуртків, секцій, клубів за інтересами: частина дітей та викладачів виїхала за кордон, чимало дорослих боялись відпускати дітей з дому, та й не дуже було куди…

merfa

Як створити «місце сили»

У цих умовах необхідно було зробити якісь кардинальні і рішучі кроки - щоби покращити ситуацію із соціалізацією дітей та мешканців громади, надати їм можливість розвиватися. Так народилась ідея створити універсальний простір, на базі якого можна було б проводити тренінги, заняття гуртків, зустріч Молодіжної ради чи творчі посиденьки – педагогів або батьківської спільноти.

І команда з Мерефи (учасники освітнього процесу, а також представники органів місцевого самоврядування та громадянського суспільства) побувала на тренінгу у Львові, її учасники дійшли до спільної думки: потрібно створити освітній хаб – територію, яка б могла стати «місцем сили», що об’єднає громаду.

Одразу почали з’являтися ідеї, як іще можна використати майбутній простір. Це і «університет третього віку» для навчання літніх людей, і читацький клуб, профорієнтаційні зустрічі з успішними людьми та групова психологічна терапія.

Ідею створення простору взаємодії у вигляді освітнього хабу на базі Комунального закладу «Мереф’янський медичний ліцей» презентували на зустрічі з представниками міськради, відділів освіти, культури та спорту, Молодіжної ради ОТГ. І вона отримала потужну підтримку!

«Ми відчули увагу до питання активізації комунікаційних процесів між мешканцями громади. Ініціативи, пропозиції допомога у проведенні активностей, очі, що горять ідеєю. Стало зрозуміло: питання створення простору потребує швидкого вирішення», – поділилася враженнями начальник відділу освіти Мереф’янської міськради Наталія Гранкіна.

А скарбничку ідей доповнили пропозиції провести серію тренінгів «Батьківство без стресу» від Представництва фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні та цикл занять з основ тестування програмного забезпечення.

«Як тільки я побачила команду, так-так, саме КОМАНДУ однодумців, яка повернулася з тренінгу, що відбувся в червні у Львові, я одразу зрозуміла – попереду щось цікаве! Адже подальші зустрічі, перемовини, планування все більше нагадувало захопливий квест з вирішення задач, а чисельність цієї команди швидко збільшувалася. Вони просто заряджали усіх своїми ідеями!» - не стримує емоцій директорка Мереф’янського медичного ліцею Валентина Коваль.

Труднощі, які навчили

Під час війни більшість коштів спрямовують на ЗСУ, і навіть адміністрації громад віддають перевагу фінансуванню оборонних задач. Тож команда змін переживала, чи зможе бюджет Мерефи взяти на себе фінансування процесу створення освітнього хабу. Виявилося, що процедура виділення коштів доволі тривала: засідання комітету, складання кошторису, затвердження бюджету, розгляд на сесії, пошук підрядників...

Певного драматизму ситуації додало те, що до кінця 2023 року (як передбачалося) завершити ремонтні роботи не встигали. Команда проєкту трохи розгубилася. А тут ще й регулярні обстріли Харківщини рашистами, багато постраждалих, психологічно витримувати усю цю напруженість ставало дедалі важче.

І тут вчителі виявили характер. Слова педагогині ліцею Ірини Назаренко: «Учителі – рушії змін, якщо зневіряться вони – зневіриться нація. Борімося – поборемо! Борімося із власними сумнівами та страхами і заряджаймо наснагою усіх довкола! У нас вийде!» повернули команді віру в те, що рух таки відбувається в правильному напрямку.

Саме тоді на одній із зустрічей членів команди виникло питання щодо змінених (у рамках декомунізації) назв вулиць Мерефи. Це питання переросло у жваву дискусію, а згодом – у освітній проєкт «Сторителінг «Вулицями Мерефи», реалізація якого і стала можлива на базі простору, що саме створювався.

Загалом за час реалізації проєкту колектив ліцею оживився і згуртувався. Але це сталося не одразу.

Серед педагогів зростало напруження, пов’язане із зниженням активності дітей та воєнними реаліями сьогодення, стан «постійного страху» перейшов у синдром хронічної втоми і апатії. Тож на запрошення відвідати засідання ініціативної групи, на якому планували подальші кроки чи обговорювали  організацію активностей, багато хто не відгукнувся або сказав, що зараз не має на це ні часу, ні бажання.

На щастя, були і такі, хто з перших днів запропонував свою допомогу – як фізичну (прибрати, очистити, пофарбувати тощо), так і організаційну:  підготувати презентацію чи звернення, обговорити ідеї чи запросити до співпраці. З одного боку така реакція демотивувала і знецінювала усі ідеї, а з іншого – підштовхувала до активізації та рішучих дій. І «друга» реакція спрацювала! Команда однодумців збільшувалася, до неї приєднувалися учні та учениці, представники педагогічної та батьківської спільноти.

Щодо співпраці із громадою, то тут ініціатори проєкту хабу здобули неоціненний досвід. Адже для його втілення необхідна була підтримка міської ради. Вона була, однак виявилося, що кожен крок потребував певних процедур і затягувався у часі. Однак пройшовши цей шлях разом, учасники вчилися співпрацювати, знаходити порозуміння і діяти в інтересах громадян.

Під час втілення проєкту провели ремонтні роботи та облаштували власне освітній хаб на базі медичного ліцею. За кошти проєкту обладнали приміщення «Синергії» - придбали столи зі стільцями, дошку, фліпчарт, канцтовари ноутбук, а також стелажі та шафи, книги і настільні ігри.

Отже, в результаті реалізації проєкту громада тільки виграла, адже педагоги пройшли шлях отримання коштів з міського бюджету, зрозуміли цю процедуру та навчилися взаємодіяти.

І ще один важливий вислід для учасників освітнього процесу. Завдяки реалізації освітнього проєкту «Сторителінг «Вулицями Мерефи» вдалося відпрацювати усі етапи налагодження співпраці:

  • пошук інформації про особистостей чи історичні факти, на честь кого/чого було названо вулицю Мерефи (співпраця із представниками міської ради, членами громадських організацій, батьківською громадою);
  • систематизація матеріалів, написання сценаріїв, підготовка відео (співпраця між педагогами та учнівством);
  • публікація відео на сторінці ліцею у фейсбуці (співпраця усіх учасників освітнього процесу із представниками громади, адже кожне відео мало доволі потужний резонанс і викликало жваві обговорення).

До речі, нещодавно з нагоди 210 річниці від дня народження Тараса Шевченка був підготовлений спецвипуск «Вулицями Мерефи». У ньому глядачам розповідали про топоніми Мерефи, які вшановують великого Кобзаря.

Стартер змін

Відколи у Мерефі стартував проєкт «Відновлення та безперервність освітнього процесу», в рамках якого і був створений освітній хаб «Синергія», у громаді відбуваються певні процеси. Найбільш помітним з них є активізація співпраці між педагогами та здобувачами/ками освіти: проєкт їх надихнув, згуртував і замотивував. Учасники відчули підтримку і повірили у себе, у свою спроможність змінити ситуацію довкола.

Також у команді проєкту відзначають зміни серед мешканців громади: якщо на першу зустріч із психологом завітали четверо учасників, то наступного разу їх було сім, а нещодавно – вже 14. Отже, кількість охочих емоційно розвантажитися постійно зростає. 

«Чекаю п’ятниці, щоб випірнути із буденності і зануритися  у світ гармонії. Наче триває заняття півтори години, а натхнення вистачає на тиждень!», - розповідає відвідувач тренінгів із психологом Олександр Колодяжний.

Окрім індивідуальних змін простежуються і більш глобальні.

«Мені приємно, що життя в Мерефі, не зважаючи на війну і життєві труднощі, відновлюється: наші діти знов починають мріяти, педагоги – діяти, і взагалі – громада живе!», - так прокоментував діяльність освітнього хабу «Синергія» начальник відділу освіти Мереф’янської міської ради Руслан Дейнека.

Проєкт «Відновлення та безперервність освітнього процесу в громадах, які постраждали від окупації та бойових дій» реалізується БО «Центр освітніх ініціатив» за підтримки ІСАР Єднання у межах проєкту «Ініціатива секторальної підтримки громадянського суспільства», що реалізується у консорціумі з Українським незалежним центром політичних досліджень та Центром демократії та верховенства права завдяки щирій підтримці американського народу, наданій через Агентство США з міжнародного розвитку.

 

merfa 01

merfa 02

merfa 03

merfa 04

More news...

logo 2 en

© 2024 Center for educational initiatives